Drage učenke in učenci, spoštovani učitelji in starši!

Jutri bomo praznovali dan državnosti, zato je prav da 30.rojstnemu dnevu naše domovine namenimo nekaj besed. Letos bomo praznovali še posebej praznično.

25. junija 1991 je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.

„Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!“ To so bile besede prvega slovenskega predsednika Milana Kučana ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije junija 1991.

Kučan je med drugim govoril, kako z rojstvom dobi človek pravico do sanj, z delom pa pravico, da zbližuje življenje in sanje. Slovenci so z ustanovitvijo končno postali nacija.

Slovenija zato praznuje dan državnosti 25. junija. Vsako leto na predvečer praznika poteka praznovanje na Trgu republike.

Oglejmo si le delček teh dogodkov.

Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti.

Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija.

Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa zavrla v vojašnicah.

Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

15.januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske unije, 22.maja 1992 pa je postala članica OZN.

Danes zavzema Slovenija v EU posebno mesto.

Drage učenke in učenci!

Upam, da boste lepo praznovali in preživeli ta pomemben jubilej in praznik.

Vanja Mladenović