V petek, 10. 9. 2021, smo se tri učenke z mentorico Danico Medved odpravile v sklopu projekta Unesco šol na OŠ Turnišče, kjer smo po kratkem uvodu potovale po poteh kulturne in naravne dediščine. Skupaj z učenci iz drugih šol in njihovimi mentorji smo se peš odpravili v Renkovce. Tam smo si ogledali film o kupinarstvu in kako je potekalo njihovo delo. Nato smo obiskali muzej, sledile so dramske in likovne delavnice. Na koncu smo se peš odpravili nazaj na OŠ Turnišče.  Zdelo se mi je zelo zanimivo in izvedela sem tudi veliko novega.

                                                                                                                      Lara Sreš, 7.a

Ogled filma in predstavitev kupinarstva sta bila zelo zanimiva. Prav tako pa tudi delavnici, v katerih smo se preizkusili v vlogi kupinarja in njegovega dela ter kaj iz filma tudi narisali. Izvedela sem veliko novega, odigrala vlogo, predvsem pa se zabavala in se naučila veliko koristnega za življenje.

Bilo mi je zelo lepo.

Eva Novak, 7.a

Zelo mi je bil všeč ogled poučnega videa in obisk muzeja o trgovanju z jajci in perutnino. Naučili smo se veliko novega in izvedeli, da so se kupinarji ali prodajalci z jajci in perutnino vozili s kolesi od hiše do hiše. Gospa, ki nas je vodila po muzeju, nam je povedala, da je bil tudi njen dedek kupinar. Ko se je po napornem dnevu vrnil domov, je prosil družino, da ga pustijo na miru. Ulegel se je pred kamin in kakšno urico počival. Po ogledu videa in muzeja smo imeli še delavnice, kjer smo spoznavali prekmurski jezik in ustvarjali na temo kupinarjenje ali trgovanje z jajci in perutnino. Tudi delavnice so bile zelo zanimive.

                                                                                                          Eva Žlebič, 7.a