V ponedeljek, 11. 4. 2022, sem se z vodstvom regijskega parlamenta in nekaj sopredstavniki Pomurja podala v Ljubljanski parlament. Ko smo prispeli, je sledil nagovor poslancev državnega zbora. Dobili smo tudi nekaj navodil, se razdelili po skupinah in opravili malico. Potem smo se razdelili v skupine po določenih temah.

Osnovna tema je bila, kot je že znano, Moja poklicna prihodnost, sledile pa so podtočke. Naša skupina je imela podtočko Slovenija, Evropa, svet (dobro, slabo). V poslančevih sobah smo potem debatirali o teh ter izbrali govorca, ki je naše delo predstavil kasneje. Vmes je sledila še skupinska fotografija in intervjuji z raznoraznimi mediji. Obiskal nas je tudi predsednik države Borut Pahor in otroci smo ga takoj zasuli s selfiji in fotografijami. Nato je sledilo plenarno zasedanje in še kosilo. Sodelujoči mladi “poslanci” smo izglasovali tudi novo temo za naslednji dve leti otroškega parlamenta, ki je Duševno zdravje.

Imela sem se zelo lepo in izkušnja mi bo za vedno ostala v spominu. Sedaj bom drugače gledala na poslance in na ves državni zbor, ko jih bom videla na televiziji, saj sem tudi sama doživela ta občutek.

Eva Novak, 7. a