Kot že nekaj let, smo tudi letos na OŠ Bakovci povabili zaslužna vojna in policijska veterana, ki sta bila osebno udeležena v desetdnevni osamosvojitveni vojni za Slovenijo, da našim učencem vsaj malo približata dogodke, ki so odločilno vplivali na to, da danes živimo v samostojni demokratični Republiki Sloveniji.

Tako sta nas obiskala predsednik PVD Sever za Pomurje, g. Drago Ribaš in g. Marjan Recek, član  Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

  1. Drago Ribaš je na zelo slikovit in zanimiv način učencem 9. razreda predstavil kratko zgodovino nastanka naše domovine. Dotaknil se je obdobja od začetka 19. stoletja in vse do danes. Učencem je približal razumevanje in predstavo o tem, zakaj danes tako živimo. Pri svojem predavanju je uporabil izvirne podatke in s tem je še bolj pritegnil radovednost učencev.
  2. Marjan Recek je učencem predstavil drugo plat vojne za Slovenijo. Razložil jim je nekaj ključnih dogodkov v letu 1991 in seveda zelo podrobno opisal potek same osamosvojitvene vojne. Učencem je bil zelo zanimiv, saj je učna snov pri zgodovini povezana s tem, kar so slišali in videli na fotografijah človeka, ki se je boril za osamosvojitev Slovenije.

Predavanje je bilo zelo zanimivo in poučno, predvsem pa pomembno za razumevanje našim učencem, da bodo znali ceniti in spoštovati vse to, kar je nekdo pred njimi dosegel za boljši in lepši jutri.

Melita Potočnik