Ker so se to jesen zopet zbrali v Murski Soboti mladinski pisatelji in pesniki na srečanju OKO BESEDE, smo z veseljem pričakovali naša gosta. Kdo sta bila to?

Avtorica AKSINJA KERMAUNER je svojo literarno pot začela leta 1977 s pesniško zbirko Ples pravljic, od takrat pa je izdala že številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle.

Že od leta 1988 se v svojih delih ukvarja s problematiko slepih in slabovidnih. Na tem področju je med drugim izdala deli Kakšne barve je tema? in Tema ni en črn plašč ter leta 2005 prvo slovensko avtorsko tipano slikanico Snežna roža, sodelovala pa je tudi pri projektu Tipanka v vsako slovensko knjižnico. Poleg tega je avtorica številnih strokovnih člankov o slepoti in slabovidnosti.

Zato so naši učenci kar strmeli nad njenimi slikanicami, potipali peščeno pot v slikanici o špagetu, se dotaknili Braillove pisave in prisluhnili njenemu pripovedovanju o Berinikinih kodrih.

Marko Kravos pa je slovenski tržaški pesnik, pisatelj, otroški avtor, esejist in prevajalec.

Življenjski in estetski nazor narekujeta tržaškemu pesniku radoživ in ustvarjalen odnos do življenja, zato se njegove pesmi ne starajo. Za pesniški opus, za prispevek slovenski kulturi in literaturi ter za vzpostavljanje mostov med kulturami je prejel Zlatnik poezije 2016 .

Leta 1982 je prejel nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Tretje oko, leta 1999 je bil nominiran za nagrado Prešernovega sklada za delo Kratki časi – Trst iz žabje perspektive, leta 2000 pa je prejel italijansko državno nagrado za poezijo.

Njegova dela so prevedena v devetnajst jezikov – največ v angleščino, hrvaščino in italijanščino; obsežnejše objave pa tudi v madžarščino, španščino in ruščino.

Kravos prevaja iz hrvaščine, italijanščine in španščine.

Učencem  je prebral pesem iz njegove bogate zakladnice in jih navdušil za branje njegovih zgodbic, ki imajo bogato sporočilo tudi o njegovi dvojezičnosti, s katero živi v Trstu.

Oba avtorja sta učencem odstrla nove stvari, ki jih pa moramo poznati, saj nam jih lahko življenje prinese. Branje knjig nas popelje v te svetove.

Marija Antolin