Danes je na naši šoli potekalo predavanje iz dela slovenske zgodovine. Predavanje sta izvajala predstavnika Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Dotaknila sta se najbolj perečih tem iz naše novejše zgodovine, o osamosvojitveni poti Slovenije. Govorila sta o zgodovinskih značilnostih Pomurja, o Jugoslaviji v 80. letih prejšnjega stoletja do razpada, o pripravah na osamosvojitveno vojno in predvsem o domoljubju.

Predavanje je bilo namenjeno učencem od 6. do 9. razreda, da bi jim vsaj delno približali dogodke povezane z osamosvajanjem in vsemi problemi, ki so se takrat pokazali. Navsezadnje tudi zato, da bodo točno vedeli, zakaj sta 26. december in 25. junij naša državna praznika.

Učencem smo želeli povedati, da je osamosvojitvena vojna bila vsiljena rešitev stoletnih prizadevanj za lastno državo in da je do osamosvojitve prišlo zaradi odločnosti slovenskega naroda in pripravljenosti slovenskih organov za notranje zadeve in teritorialne obrambe, da branijo to, kar si je slovenski narod prizadeval skozi stoletja pridobiti.

Melita Potočnik