V petek, 16. 11. 2018, smo opravili naravoslovni dan z naslovom » Dan slovenske hrane «.

Tako kot že vrsto let, smo se tudi letos vključili v projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Ko so učenci prišli v šolo, so zajtrkovali. Za zajtrk so imeli mleko, črn kruh, med, maslo in jabolko. Vsa živila so bila od lokalnih- domačih proizvajalcev. Domači med so nam podarili čebelarji iz Bakovcev. Vsem čebelarjem se iskreno zahvaljujemo.

Po zajtrku so sledile različne aktivnosti po razredih. Učenci prvega razreda so izdelali plakat o sadju in zelenjavi, naredili puzzle o sadju ter medvedke za praznične pogrinjke, drugošolci so delali raziskavo o priljubljenosti sadja in zelenjave, izdelali plakat o raziskavi ter pekli polnjena jabolka. Tretješolci so se pogovarjali, kako nastane kruh (Od zrna do kruha), pot mleka od krave do kozarca ter naredili dva mlečna namaza. Četrtošolci so izdelali plakat za »Šolsko shemo« in naredili jabolčno čežano. Petošolci pa so ugotavljali sladkor v hrani in pijači ter energijsko gostoto hrane.

Učenci šestega in sedmega razreda so sledili predavanju in delavnicam, ki sta jih pripravili predavateljici iz podjetja ZRIRAP – Zavoda za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks iz Beltincev. Opravili so tudi praktično aktivnost z naslovom Koliko sladkorja je v 100 g izbranega živila?

Osmošolci so se na besedo prehrana navezali z iskanjem in statistično obdelavo podatkov.

Fantje devetega razreda so izkopali korenček, ki smo ga posejali aprila na šolskem vrtu in ga očistili. V nadaljevanju so devetošolci pripravili korenček za sušenje in pripravili narezana jabolka za kompot.

Namen naravoslovnega dneva je bil, da učenci spoznajo pomen določenih živil v prehrani, pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja in spodbujanje k uživanju svežega sadja in zelenjave ter k pozitivnemu odnosu do narave in okolja.

Mihaela Laci,  mag. Alenka M. Rožman in Marjana Fister