V četrtek, 25. 5. 2023, so učenci od 6. do 9. razreda opravili kulturni dan, ki nas je vodil po poteh slovenske kulturne dediščine.

Na pot smo se odpravili že zgodaj zjutraj in si najprej pod strokovnim vodenjem ogledali Žičko kartuzijo, kjer smo spoznali, kakšno je bilo tam nekoč življenje menihov in tudi drugih ljudi. Naučili smo se tudi nekaj o stari lončarski obrti.

Pot smo nadaljevali proti Šmartinskemu jezeru, kjer smo se v lepi naravi spočili in si nabrali moči za nadaljevanje naše pustolovščine.

Sledila je vožnja proti Kranju, kjer smo si v sklopu Gorenjskega muzeja ogledali Prešernovo hišo, kostnico in muzej novejše slovenske zgodovine. Sprehodili smo se tudi po Prešernovem gaju, kjer sta pokopana France Prešeren in Simon Jenko. Znanje, ki smo si ga pridobili v okviru pouka, smo tako povezali z vsakdanom.

Ker smo bili že pošteno lačni, smo se na terasi ene izmed bližnjih restavracij okrepčali z odličnim kosilom in se zadovoljni odpravili proti domu. Dan je bil sončen in lep; ohranili ga bomo v prijetnem spominu.

Nuša Grah in učitelji spremljevalci